Yıllarca gezi yazısı yazdık, şimdi sıra 'Gezi' yazısında!
Mimar Kerem Erginoğlu, şehircilik konusunda yıllardır kafa patlatıyor, dersler konferanslar veriyor. Gezi'de olup bitenlerle ilgili çok çarpıcı tespitleri var! Protestoları izleyen, kentini seven, projelerin arkasında ne var ne yok diye merak eden herkes okuyup düşünmeli!
Halk, çapulcular, gelecekte yaratılabilecek bir oldu bittiye fırsat vermesin, herkes uyanık olsun diyor, sözü üstada bırakıyorum.
Soru şu: Gezi Parkına tam olarak ne yapılacak, nasıl bir proje var? Bu konuda bilginiz var mı? Ne düşünüyorsunuz? Projeyi nasıl buluyorsunuz?
Başbakan'ın kafasındakini değiştireceğini sanmıyorum. Bize tv de göstermiş olduğu animasyonu mutlaka yapacaktır.
Muhtemelen ilerleyen safhalarda şöyle bir yol izlenecek ülkemizde başka hareretli bir gündem maddesi varken, AKM Tarlabaşı hattında yeni bir kazı çalışması başlatılarak trafiğin yer altına alındığı ve yayalaştırma çalışmalarına devam edildiği söylenecek.
Daha sonra AKM için uluslararası bir mimarlık yarışması açılacak. Yarışmayı İngiliz - Amerikan menşeli bir mimarlık firması kazanacak. Finansman modeli de sağladıkları için tercih edilecekler.
Tıpkı adını sanını hiç duymadığımız ama dünyaca ünlü 3. Havalimanın mimarı Sidney Rasekh gibi...( Bu kadar meşhur mimarın Google da, Türk web siteleri dışında, adı geçmiyor nedense!?)
Başbakan'ın isteği üzerine yapı Selçuk'lu Operası tarzında yapılacak. Derhal AKM'nin yıkımına geçilecek.
Bu zaman zarfında inşaat yapılırken madur kalmamaları için Devlet Operası ve Balesi sanatçıları Zorlu Center'da ( "Difficult Center" İngilizcesi ) açılacak gösteri merkezinde performanslarını sergileyecekler. Hem İstanbul, hem de zaten arsaya çok para yatırmış olan yatırımcısı kazanacak (win-win teorisi).
18 ay gibi kısa zamanda tamamlanacak yeni operamızda Muhteşem Süleyman Opereti (yeni yorumuyla), Kabakçı Mustafa'nın İsyanı Balesi ve 31 Mart Oratoryosu derhal sahnelenmeye başlanacak. Bu oyunları izlemeye gelen gelen turistleri ağırlamak üzere ortaya otel yapma ihtiyacı çıkacak.
Acil çözüm yaratmak gerektiği için Gezi Parkında Topçu Kışlası inşaasına derhal geçilecek. Kimsenin kalbi kırılmasın diye daha evvel operasın çatısında düşünülerek yer bırakılmış devasa saksılara parktan sökülecek ağaçlar transplante edilecek. Böylece bir çatı park oluşturularak her bir ağacın görünürlüğü sağlanacak. Bu sayede Operamız "dünyanın ilk en iyi Türk LEED'li binası" ödülünü alacak...
Tıpkısının aynısı hemen inşaa edildikten sonra içerisine otel dışında ne fonksiyon verileceği konusunda halk arasında bir demokratik oylama yapılacak. A, B, C, D ve E şıklarıyla farklı fonksiyonlar olarak önerilecek. Oylama sonucunda "C" seçeneği %50 oy alarak binanın içi hemen ihale edilecek. Bu arada A, B ve D'ye oy veren halk üzülmesin ve demokrasi olsun diye binanın üç köşesinde bulunan dükkanlara diğer seçenekler adapte edilecek. "E" şıkkı "hiçbiri" yanıtını içerdiği için marjinal bulunarak binada yer alamayacak.
Bu sırada meydanda babaların bir kısmı sökülerek yeni yapılan Kışla Otel'in kullanıcılarıyla, operaya gelen üst düzey bürokrat ve meydanın yapımında emeği geçen medya patronları ve yöneticilerinin yararlanması için özel park imkanları yaratılacak. Tıpkı yayalaştırılan Harbiye Açık Hava Tiyatrosu önünde olduğu gibi... Esas önemlisi bu trafiği yeraltına alma konusunu, Londra'da Trafalgar meydanında Paris'te Etoile Meydanında neden düşünemedik diyen BBC ve France24 televizyonları "Taxim Square"den 24 saat canlı yayın yapacaklar. Al Jazeera'da projeyi Ortadoğu'da uygulansın diye yayınlayacak.
Siz yayalaştırdıklarımızdan mısınız, yayalaştıramadıklarımızdan mısınız?
Sevgiler,
Mimar Kerem Erginoglu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlariniz alinir!