Pazartesi, Nisan 04, 2005

TURKLER'IN KAPISINDA BEKLEMEK!

TURKLER'IN KAPISINDA BEKLEMEK
Turkler, Avrupa kapilarinda iceriye alinmayi beklerken Londra'da bu durumla taban tabana zit bir manzara ile karsilasmanin, yani Avrupalilarin "Turkler"in kapisinda bekledigini gormenin garip bir duygu oldugunu itiraf etmeliyim.
Royal Academy of Arts'in avlusundan Piccadilly Caddesi'ne dogru tasan kozmopolit bir kalabalik var. Bu insanlar 22 Ocak'ta acilan "Turkler" sergisini gorebilmek, iceriye girebilmek icin, soguk mu soguk bir Londra gununde beklesiyorlar. Iki bucuk aydir acik olan bu serginin son haftasinda popularitesini yitirmis olacagini dusunmustum. Yanildigim icin seviniyorum. Ayrica, Ingiliz dostlari dinleyip bir kac gun onceden bilet rezervasyonu yaptirmis oldugumuz icin de sansliyiz.
Royal Academy'nin merdivenlerini agir agir cikip iceriye girdigimizde, sergiyi gezmenin o kadar da kolay olmayacagina kanaat getiriyorum. Korkunc bir kalabalik var iceride de. Binbir milletten, her yasta insanla beraber, buyuk bir heycanla, bizi bekleyen Turklerin buyulu dunyasina adim atiyoruz. Los bir salon, Turk boylarinin gizemli tarihiyle bizi karsiliyor. Altaylar, Uygurlar'dan baslayan Selcuklar'dan Osmanlilar'a kadar uzanan essis bir yolculuk bu. Her salonda baska bir heycan baska bir cosku var. Kimi elinde eskiz defteri bir koseye oturmus Muhammed Siyah Qalam'in cizgilerinin defterine isliyor. Baska bir salonda, yasli bir sanat tarihi profesoru ogrencilerine, karsisinda duran ihtisamli Selcuk kapisinin uzerindeki geometrik cizimleri anlatiyor. Kucuk bir cocuk, heyecanla annesine kiliclari, oklari gosteriyor. Ben hem serginin buyulu dunyasini, hem de insanlarin suratlarindaki coskuyu seyrediyorum.
Sergi sonrasi Londra sokaklarinda gururla dolasiyorum. Ah biri sorsa da, Turk oldugumu soylesem, ona sergiyi gorup gormedigini sorsam; icimden bu geciyor.
Herkes sergiden buyuk bir keyifle bahsediyor Avrupa'nin bu yakasinda. Ancak, biz Turkler bunda da elestirecek bir nokta buluyoruz. Kimi, "Neden sergi sadece 1600'e kadar Turk tarihini kapsiyor? Neden 1923'e kadar gitmemis?" diye soruyor, elestiriyor. "Turkler" sergisini sadece elestirmek icin elestirmek gibi geliyor bu yaklasim bana, ama madem boyle bir fikir var, bu da ayri bir proje olarak ileride gerceklestirilebilir; "Modern Turkler Sergisi".
Sergiye sponsor olan sirketleri, gruplari da kutlamak lazim. Iste kendimizi tanitmanin, hem de en iyi sekilde tanitmanin yolu bu. Bravo bu sergiyi hazirlayanlara!

1 yorum:

  1. sergiyi o kadar guzel anlatmissiniz ki orda olmayi cok dusledim. Yazmaya devam edin Avustralya' nin tropical kucuk kasabasinda Turkce okuma sansi cok az olan, benim icin sizin seyahat notlarinizi okumak buyuk zevk.

    Well done.

    YanıtlaSil

Yorumlariniz alinir!